Arbeta i Norge som Maskinförare eller kranförare

Vad gäller för den som vill arbeta som maskinförare eller kranförare i Norge?

Svar:

Om du är maskinförare eller kranförare och vill arbeta i Norge gäller följande:
Arbeidstilsynet (motsv. Arbetsmiljöverket) i Norge kräver utbildning för maskinförare. Utländska förare måste därför ansöka om tillstånd för att få köra i Norge.

Normalt ges tillstånd att använda yrkesbevis (motsv.) från de nordiska länderna men för få detta tillstånd måste följande skickas in till Arbeidstilsynet:

  • Bevis för medborgarskap (pass eller ID-kort).
  • Yrkesbevis (utbildningsintyg etc.)

Gällande dumper: Det finns inget yrkesbevis för att köra dumper i Sverige. Endast Transportstyrelsens krav på körkort behörighet C/CE. Vid ansökan om dumper måste även dokumentation som visar att den sökande kört dumper på heltid under två år de senaste 10 åren i ett EES-land skickas in.

Ansökan om tillstånd gällande kompetensbevis för lastbil, kran- och jordförflyttningsmaskiner ska skickas till Arbeidstilsynet.
Läs mer: www.arbeidstilsynet.no

Egenföretagare

Jag är egenföretagare men skulle vilja ta mitt yrkesbevis, kan jag köpa en distansutbildning och bli företagslärling?

Svar:

För egenföretagare gäller särskilda regler som du kan läsa mer om i anvisningarna.

Hur beställer jag ett nytt yrkesbevis?

Jag har tappat bort mitt yrkesbevis, hur beställer jag ett nytt?

Svar:

Du kan enkelt beställa en dubblett av ditt yrkesbevis. Det kostar 360 SEK och du beställer det via vår hemsida. Du måste logga in med ditt bank-ID. Efter att fakturan är betalad skickas kortet ut från BYNs tryckeri, beräknad leveranstid 1-2 veckor.
Notera att du även har en digital version av ditt yrkesbevis, den når du via samma sida som du beställde dubbletten.

Kan inte beställa nytt yrkesbevis

Jag försöker beställa en dubblett av mitt yrkesbevis men då jag loggat in med Bank-ID finns inte detta som valmöjlighet, varför?

Svar:

Det svarta kortet
Kan det vara så att det är ett utbildningsbevis du försöker beställa, i så fall kan du inte längre göra det då det så kallade svarta kortet inte längre finns kvar. Gör istället en anmälan om lärlingsanställning för att få ut en e-bok som idag ersätter utbildningsbeviset.

Yrkesbevis – maskinförare
Om du är maskinförare kan det vara så att ditt yrkesbevis inte är utfärdat av BYN utan av TYA som vi samverkar med. Besök då istället www.tya.se

Yrkesbevis innan 2000-talet
Om du inte finner ditt yrkesbevis kan det bero på att det inte är registrerat och du behöver ta kontakt med din BYN region.

Läsa distansutbildning utan anställning

Jag är inte anställd av något företag just nu men skulle ändå vilja gå en distansutbildning. Är det möjligt?

Svar:

Om du skulle vilja läsa en distansutbildning utan att vara anställd behöver du ta kontakt med en av BYNs Godkänd utbildningsgivare och på det sättet tillgodogöra dig den teoretiska delen av utbildningen. Efter det kan du ansöka om anställning hos ett företag för att få den praktiska delen av grundutbildningen.

Problem att logga in på e-boken

Jag har problem att logga in på min e-bok. Det står ”Inloggningen är utgången” när jag försöker logga in med bank-ID och vägen via e-post fungerar inte heller, vad ska jag göra?

Svar:

Om du försöker logga in via din mobil: Ta bort funktionen Privat surfing och försök igen.