E-bok eller kvalificeringstid?

Jag är lite osäker på vem som ska ha e-bok och vem som inte ska ha det av mina lärlingar. Vi har både företagslärlingar som läser på distans och lärlingar direkt från gymnasiet.

Svar:

Läser lärlingen en distansutbildning har hen en e-bok med praktiska moment. Har lärlingen en komplett grundutbildning har hen ingen e-bok utan befinner sig i det vi kallar för kvalificeringstid. Klicka på menyn Kvalificeringstid i Mina sidor för att se hur långt lärlingen har kommit.

Både den som har en utbildning och den som inte har en utbildning behöver göra en lärlingsanmälan.

Till Registrering av lärling

Efter ett uppehåll vill jag nu avsluta mina lärlingstimmar och undrar hur jag ska gå till väga?

Jag tog studenten från bygg- och anläggningsprogrammet för några år sedan men avslutade aldrig mina lärlingstimmar. Nu vill jag avsluta min lärlingstid och få mitt yrkesbevis. Hur jag ska gå tillväga?

Svar:

Det beror på hur din situation ser ut:

1. Om du tog studenten men tog aldrig anställning som lärling och startade därför aldrig någon e-bok. Då ska du skaffa en anställning och påbörja din kvalificeringstid.  Läs mer

2. Om du tog studenten, började arbeta som lärling och startade en e-bok men avbröt innan du var klar och tog en paus. Då ska du kontakta din BYN region

3. Om du tog studenten, började arbeta som lärling och nu är klar med dina timmar men glömde att skaffa en e-bok. Då ska du kontakta din BYN region

Hur får jag ut en e-bok?

Har nyligen slutat gymnasiet och fått jobb som lärling. Jag testade att logga in för att titta på min e-bok men det var tomt. Hur gör jag för att få en e-bok?

Svar:

E-bok med timmar tillhör det gamla avtalet. Om du har en komplett gymnasieutbildning behöver du göra en lärlingsanmälan för att kunna starta din kvalificeringstid enligt det nya yrkesutbildningsavtalet.

Läs mer om hur det går till under Registrering av lärling

Måste jag ha BankID?

Måste jag använda BankID och mitt eget personnummer när jag loggar in?

Svar:

Ja. BYN använder sig av BankID för säker identifiering av inloggade personer i Mina sidor samt Register 2.0. Detta för att säkerställa att rätt person loggar in och får tillgång till rätt saker.

Problem att logga in på e-boken

Jag har problem att logga in på min e-bok. Det står ”Inloggningen är utgången” när jag försöker logga in med BankID och vägen via e-post fungerar inte heller, vad ska jag göra?

Svar:

Om du försöker logga in via din mobil: Stäng av privat läge i webbläsaren och försök igen.