Byta företag som lärling

Jag är lärling och har bytt arbetsgivare/företag. Vad behöver jag göra?

Svar:

Du behöver göra en ny lärlingsanmälan på Mina sidor som sedan ska bekräftas av det nya företaget/din nya arbetsgivare. Prata gärna med ditt nya företag innan så att dom innan dess kan kontrollera att dom finns upplagda och har en företagsadministratör registrerad. Detta är extra viktigt att tänka på om din nya arbetsgivare inte har lärlingar sedan tidigare.

E-bok eller kvalificeringstid?

Jag är lite osäker på vem som ska ha e-bok och vem som inte ska ha det av mina lärlingar. Vi har både företagslärlingar som läser på distans och lärlingar direkt från gymnasiet.

Svar:

Läser lärlingen en distansutbildning har hen en e-bok med praktiska moment. Har lärlingen en komplett grundutbildning har hen ingen e-bok utan befinner sig i det vi kallar för kvalificeringstid. Klicka på menyn Kvalificeringstid i Mina sidor för att se hur långt lärlingen har kommit.

Både den som har en utbildning och den som inte har en utbildning behöver göra en lärlingsanmälan.

Till Registrering av lärling

e-bok i BYN 2.0

Vad händer med min e-bok i BYN 2.0 år 2024?

Svar:

Yrkesutbildningsavtalet 2006 som är anledningen till att BYN 2.0 finns upphör 2023-12-31. Det är därför viktigt att du loggar in och registrerar dina timmar som du ska. Har du en pågående distansutbildning bör du slutföra den före årsskiftet.

BYN kommer informera mer om detta senare i höst. Håll utkik!

E-bok och teoriutbildning har inaktiverats

Min e-bok och min teoriutbildning funkar inte längre. Vad kan ha hänt?

Svar:

Du har 12 månader (6 mån för maskinförare) på dig att göra din grundutbildning, dvs dina praktiska och teoretiska moment. När den tiden har passerat blir e-boken och din teoriutbildning inaktiverad. Ditt företag måste kontakta din BYN-region för att se om det går att förlänga.

Observera att om du inte klar med de teoretiska momenten kan det tillkomma en kostnad.

Efter ett uppehåll vill jag nu avsluta mina lärlingstimmar och undrar hur jag ska gå till väga?

Jag tog studenten från bygg- och anläggningsprogrammet för några år sedan men avslutade aldrig mina lärlingstimmar. Nu vill jag avsluta min lärlingstid och få mitt yrkesbevis. Hur jag ska gå tillväga?

Svar:

Det beror på hur din situation ser ut:

1. Om du tog studenten men tog aldrig anställning som lärling, då ska du skaffa en anställning och påbörja din kvalificeringstid. Läs mer  Läs mer

2. Om du tog studenten, började arbeta som lärling och startade en e-bok men avbröt innan du var klar och tog en paus. Då ska du kontakta din BYN region

3. Om du tog studenten, började arbeta och nu är klar med dina timmar men glömde att anmäla dig som lärling. Då ska du kontakta din BYN region

Hur får jag ut en e-bok?

Har nyligen slutat gymnasiet och fått jobb som lärling. Jag testade att logga in för att titta på min e-bok men det var tomt. Hur gör jag för att få en e-bok?

Svar:

E-bok med timmar tillhör det gamla avtalet. Om du har en komplett gymnasieutbildning behöver du göra en lärlingsanmälan för att kunna starta din kvalificeringstid enligt det nya yrkesutbildningsavtalet.

Läs mer om hur det går till under Registrering av lärling

Kvalificeringstid

Vad innebär kvalificeringstid?

Svar:

Tiden efter grundutbildningen heter kvalificeringstid, under denna tid arbetar du som lärling på ett företag. Längden på kvalificeringstiden varierar något beroende på vilket yrke du valt, 24 – 36 månader. Det är först efter denna tid är gjord som du kan ansöka om yrkesbevis. Under kvalificeringstiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.

Under kvalificeringstiden har du ingen e-bok eller liknande, men du ska tillsammans med din arbetsgivare ta fram en utvecklingsplan (se exempel).

Måste jag ha BankID?

Måste jag använda BankID och mitt eget personnummer när jag loggar in?

Svar:

Ja. BYN använder sig av BankID för säker identifiering av inloggade personer i Mina sidor samt Register 2.0. Detta för att säkerställa att rätt person loggar in och får tillgång till rätt saker.