Inför Yrkes-SM 2024

Nu är det snart bara två månader kvar till Yrkes-SM 2024 som hålls den 23-25 april på Tingvalla idrottsplats i Karlstad.

Förberedelserna för BYNs deltagande i tävlingarna pågår och bygg- och anläggningsbranschen är representerade med totalt åtta yrken, varav fem är tävlingsyrken och tre är uppvisningsyrken. Totalt kommer 51 ungdomar tävla i fem olika bygg- och anläggningsyrken på Yrkes-SM.

Majoriteten är träarbetarna
I och med vissa ändringar inom maskinförartävlingen blir träarbetarna störst grupp på plats. Det är 18 träarbetare i sex lag, fem murare, sju golvläggare, sju plattsättare och slutligen 14 maskinförare uppdelat på sju lag.

Trä och maskin tävlar i lag
Precis som på förra Yrkes-SM tävlar träarbetarna i lag om tre med krav på båda könen (två tjejer och en kille ELLER två killar och en tjej). Nyhet inför 2024 är att maskinförarna också ska tävla som lag, om två förare. Inom denna gren finns inget krav om könsfördelning.

Sologrenar
I tävlingsgrenarna plattsättare, murare och golvläggare tävlar personen ensam.

Utöver tävlingsyrken
Förutom att ta del av alla tävlingsyrken kan man även titta på tre uppvisningsyrken från byggbranschen. I år blir det väg- och anläggningsarbetare, mobilkranförare och ställningsbyggare. BYN samverkar också med glasbranschföreningen (GBR) och Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer (FSJ) som visar upp yrkena glastekniker respektive järnvägstekniker.